Składniki:
1,5 kg karczku (karkówki)
35-40 dag słodkiej kapusty
3-4 suszone grzyby
1 cebula
przyprawa do mięsa wieprzowego
tłuszcz: oliwa lub olej
sól, pieprz, vegeta
Wykonanie:
Karczek rozciąć na całej długości, rozłożyć i rozbić na grubość ok. 1 cm. Posolić, popieprzyć, posypać przyprawą do wieprzowiny.
Kapustę lekko obgotować (ma być twarda), odcedzić, odcisnąć i zemleć.
Grzyby namoczyć (najlepiej dzień wcześniej), ugotować i zemleć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać zmieloną kapustę i grzyby. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku.
Na rozbity płat karczku równomiernie nałożyć gotowy farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianą nicią, ewentualnie spiąć wykałaczkami, skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku przez ok 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni.
Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji. Ponieważ nie posiadałam suszonych grzybów użyłam mrożonych i sprawdziły się równie dobrze. Na zdjęciu potrawa nie wygląda tak jak powinna. Winą obarczam dość tłusty i żylasty karczek, którego nijak nie szło rozbić na cieńszy płat. Dlatego też 'rolada' nie wygląda jak rolada. Co nie zmienia faktu, że w smaku jest wyborna =) Na ciepło dobrze smakuje z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym, a na zimno idealnie sprawdza się jako niekonwencjonalny dodatek do chleba...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz