Składniki:
1 kg mięsa drobiowego (najlepiej drobiowe gulaszowe)
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
4 ogórki konserwowe
1,5 łyżki sosu słodkiego chili
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1,5 łyżki imbiru
1 łyżka miodu
niepełna łyżeczka papryki słodkiej w proszku
niepełna łyżeczka vegety
Wykonanie:
Cebulę pokroić w krążki, ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mięso wymieszać z wszystkimi przyprawami, czosnkiem i cebulą. Zostawić na ok. 30 minut. Można mięso zamarynować również dzień wcześniej (a nawet jest to wskazane).
Mięso przełożyć do głębokiej patelni i dusić pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w paseczki ogórki. Dusić jeszcze ok. 15 minut.
Czas duszenia zależy od użytego mięsa. Zamiast drobiowego gulaszowego sprawdza się również mięso z udka z kurczaka, ale problemem jest wcześniejsze obieranie go z kości...
Kurczaka 'wam bo' (zwanego również 'nam bo' czy też kurczakiem po wietnamsku) powinno się podawać z ryżem jaśminowym, ale zwykły biały ryż długoziarnisty czy amerykański również dobrze się sprawdza.
vegeta w azjatyckim daniu, brawo!
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html
Podczas duszenia dodałem jeszcze sezam. Super dodaje smaku. Ponadto papryczka chilli, dla tych co lubią na ostrrrroooo😁.
OdpowiedzUsuń