Przepis na dużą blachę. Oryginalnie przystosowany do przyrządzenia w Termomixie.
200 g masła
200 g cukru
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
230 g mąki tortowej
150 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (np. śliwki lub truskawki)
Wykonanie:
(Najlepiej) w malakserze utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mąkę zwykłą i skrobię oraz proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Można to zrobić ręcznie lub nadal w malakserze. Ciasto powinno być dość luźne. Wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem. Na wierzchu ułożyć owoce, np. wypestkowane śliwki i posypać cukrem pudrem. Można wierzch posypać kruszonką - przepis na nią znajdziecie tutaj.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika (150 stopni). Piec w temperaturze 150 stopni przez pierwsze 10 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 170-180 stopni i piec jeszcze przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz