środa, 27 lipca 2011

Panna Cotta




Genialny włoski deser. Bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu. Idealny na przyjęcia i ciepłe letnie dni.


Składniki (na ok. 8 dużych porcji):
1 litr śmietany kremówki (30 lub 36%)
6 łyżeczek żelatyny sypkiej
1 opakowanie cukru waniliowego
miód (ok 3 łyżek)
owoce, mus lub sos owocowy




Wykonanie:
Śmietanę przelać do garnka, zagotować. W ciepłej śmietanie rozpuścić cukier waniliowy, miód i żelatynę. Deser powinien być dość słodki, więc w razie potrzeby należy dosłodzić większą ilością miodu. Przelać do pucharków, kieliszków lub szklanek - co kto lubi. Pozostawić do wystygnięcia i zastygnięcia. Najlepiej smakuje podany ze świeżymi zmiksowanymi owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...