Składniki:
4 kotlety wieprzowe
porcja grzybów (ok. 4 garści)
1 duża cebula
przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maga
mąka
tłuszcz do smażenia
śmietana
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Połowę porcji cebuli zeszklić w garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej) na rozgrzanym tłuszczu. Do tego dodać grzyby. W moim przypadku były to grzyby mrożone (głównie tzw. czarne grzyby). Nie rozmrażam ich przed przygotowaniem, tylko od razu wrzucam na gorący tłuszcz. Podsmażyć przez ok. 10-15 minut. W razie potrzeby podlewać wodą.
Kotlety rozbić, doprawić do smaku vegetą. Obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić drugą porcję cebuli. Kotlety smażyć z każdej strony po kilka chwil, do momentu, aż się delikatnie zarumienią.
Do podsmażonych kotletów wlać sos grzybowy i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Przed końcem gotowania sos zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić do smaku.
Jeśli do smażenia kotletów użyjemy za dużo tłuszczu, warto go wylać przed dodaniem sosu grzybowego. Nie będzie wtedy problemu nieapetycznych tłustych oczu w sosie. Opcjonalnie do sosu dodaję połowę kostki rosołowej drobiowej, ale nie jest to niezbędne.
Bitki można podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.
no.. jestem ciekawa czy będą mogły konkurować z tymi mojej babci ;p
OdpowiedzUsuńJutro sprobuje ten przepis ale bez cebuli. Corka by nie jadła
OdpowiedzUsuń