środa, 27 lipca 2011

Kopytka

Łatwe i szybkie kluseczki ziemniaczane. Dobre zarówno jako dodatek do mięs, jak i solo.

Składniki:
ziemniaki
mąka ziemniaczana (skrobia)
jajko
(ewentualnie mleko)
sól

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, zemleć lub przepuścić przez 'praskę'. Do przyrządzenia nadają się również ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, np. pozostałości po wczorajszym obiedzie =) Dodać mąkę ziemniaczaną w proporcji 3/4 ziemniaków i 1/4 mąki (objętościowo, nie wagowo; łatwym sposobem na odmierzenie jest ubicie ziemniaków w garnku, przedzielenie masy na 4 części, wyciągnięcie jednej części i uzupełnienie pustego miejsca mąką). Wbić jajko i zarobić ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze lepić można dolać odrobinę mleka. Jeśli natomiast lepi się za bardzo - dodać mąki. Z ciasta formować dość cienkie wałeczki i kroić pod skosem na mniejsze kawałeczki - kluseczki. Można również formować tradycyjne kluski śląskie (owalne z dziurką), ale jak dla mnie kopytka są szybsze do zrobienia, a przecież smakują tak samo... Kopytka wrzucać do wrzącej posolonej wody i powoli gotować dosłownie 2 minutki od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Kopytka dobrze smakują polane roztopionym masłem i posypane np. vegetą. Można je również podawać z sosem, chociażby grzybowym lub jako dodatek do mięs. Niektórzy preferują także wersję na słodko: z masłem i cukrem, syropem klonowym lub musem owocowym, choć mnie to połączenie osobiście nie zachwyca. Ale jak to mówią o gustach, również tych kulinarnych, się nie dyskutuje =)



1 komentarz:

  1. Witam. Różnica między kopytkami, a kluskami śląskimi: kopytka ze zwykła mąką, a kluski śląskie z ziemniaczaną. Nie jest więc to to samo ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...