wtorek, 16 sierpnia 2011

Poduszkowiec

Wszystko to co tygryski lubią najbardziej, czyli połączenie ciasta czekoladowego ze słodkim białym serem. Pyszota! Ciasto czekoladowe jest wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach. Do tego ser, tworzący na jego powierzchni fantazyjne kształty. Nawet mój braciszek, który bynajmniej do łasuchów nie należy i ciężko go namówić na coś słodkiego, po skosztowaniu stwierdził, że pyszne. I nawet poprosił o dokładkę. Z wielkim przekonaniem mogę więc powiedzieć, że to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Ever!
Przepis na dużą blaszkę;

Składniki na ciasto:
5 jajek
22 dkg mąki
18 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
4 kopiate łyżeczki kakao (np. decomorreno)

Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Żółtka zmiksować z olejem i wodą, przelać powoli do piany, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakaem i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i wymieszać łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach). Po uzyskaniu jednolitej masy, przelać ją do blachówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem (np. margaryną). 

Składniki na masę serową:
0,5 kg sera twarogowego
10 dkg cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

Wykonanie:
Ser zmiksować z budyniem i cukrem na gładką, jednolitą masę. Przełożyć da woreczka, w którym odcinamy końcówkę rożka i wyciskamy na wcześniej przygotowane ciasto. Można tu użyć również bardziej specjalistycznych sprzętów, np. specjalnej strzykawki do dekoracji wypieków. Z masy serowej tworzymy pasy w pionie i poziomie, by utworzyły kratkę. 

Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (czy też jak kto woli - do suchego patyczka)

Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Wow, rewelacja! Piszę się na kawałek tego cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety dziwnym sposobem rozeszło się w mgnieniu oka =)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi o tym placku,czeka w kolejce do wypróbowania. Na pewno znakomicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest pycha:-) swego czasu robilam je dosc czesto:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urzeka mnie nazwa i wygląd; ) Nie da się nie uśmiechnąć do takiego ciasta : )

    OdpowiedzUsuń
  6. ojj tak pyszne jest to ciasto upiekłam nie dawno ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić..;)

    OdpowiedzUsuń
  7. @Izaa ciekawe dlaczego nie zdążyłaś...? ;) Ja w ostatniej chwili wręcz uratowałam dwa kawałki do zdjęcia =)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile wcześniej należy upiec to ciasto, żeby było najsmaczniejsze? W dniu wypieku, dzień przed, dwa dni? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...