Przepis na dużą blaszkę;
Składniki na ciasto:
5 jajek
22 dkg mąki
18 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
4 kopiate łyżeczki kakao (np. decomorreno)
Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Żółtka zmiksować z olejem i wodą, przelać powoli do piany, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakaem i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i wymieszać łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach). Po uzyskaniu jednolitej masy, przelać ją do blachówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem (np. margaryną).
Składniki na masę serową:
0,5 kg sera twarogowego
10 dkg cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
Wykonanie:
Ser zmiksować z budyniem i cukrem na gładką, jednolitą masę. Przełożyć da woreczka, w którym odcinamy końcówkę rożka i wyciskamy na wcześniej przygotowane ciasto. Można tu użyć również bardziej specjalistycznych sprzętów, np. specjalnej strzykawki do dekoracji wypieków. Z masy serowej tworzymy pasy w pionie i poziomie, by utworzyły kratkę.
Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (czy też jak kto woli - do suchego patyczka)
Smacznego!
Wow, rewelacja! Piszę się na kawałek tego cuda:)
OdpowiedzUsuńNiestety dziwnym sposobem rozeszło się w mgnieniu oka =)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o tym placku,czeka w kolejce do wypróbowania. Na pewno znakomicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pycha:-) swego czasu robilam je dosc czesto:-)
OdpowiedzUsuńUrzeka mnie nazwa i wygląd; ) Nie da się nie uśmiechnąć do takiego ciasta : )
OdpowiedzUsuńojj tak pyszne jest to ciasto upiekłam nie dawno ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić..;)
OdpowiedzUsuń@Izaa ciekawe dlaczego nie zdążyłaś...? ;) Ja w ostatniej chwili wręcz uratowałam dwa kawałki do zdjęcia =)
OdpowiedzUsuńIle wcześniej należy upiec to ciasto, żeby było najsmaczniejsze? W dniu wypieku, dzień przed, dwa dni? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń