Składniki:
250 - 350 ml śmietany kremówki (30%)
3 tabliczki białej czekolady
50-70 dkg jeżyn
Wykonanie:
Jeżyny opłukać i przesypać do kubeczków/kieliszków/filiżanek/coktowoli. Śmietanę przelewamy do garnuszka o grubym dnie. Podgrzewamy na małym ogniu, dodając połamaną w kostki czekoladę, ciągle mieszając. Kiedy czekolada już całkiem się roztopi, zalewamy nią jeżyny i... gotowe =)
Jeżyn oczywiście może być więcej niż podana ilość. Tutaj podałam je tak 'na oko'. Śmietanę można używać w różnych proporcjach - po prostu jeśli będzie jej mniej (ale nie mniej niż małe opakowanie), deser będzie bardziej słodki i będzie gęstszy (a co za tym idzie trzeba intensywniej mieszać, bo łatwo o przypalenie).
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji: Sezonowo Jeżynowo
Jeżyny i biała czekolada... to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńcudne
OdpowiedzUsuńpełna rozpusta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności:)
OdpowiedzUsuńOdważny pomysł na taki deser
OdpowiedzUsuńWykwintny deser, podoba mi się. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńMmmmm pyszotka :) tylko mało
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne!!
OdpowiedzUsuńPewnie smaczne :)
OdpowiedzUsuń