piątek, 19 sierpnia 2011

Jeżyny w białej czekoladzie

Sezon jeżynowy rozpoczęty. Ostatnia dość trudna i wręcz krwawa wyprawa w las zakończyła się pełnym sukcesem. Teraz kombinuję co by zrobić z tych jeżyn zdobytych w pocie czoła. Na razie słodka propozycja - jeżyny w białej czekoladzie.

Składniki:
250 - 350 ml śmietany kremówki (30%)
3 tabliczki białej czekolady
50-70 dkg jeżyn

Wykonanie:
Jeżyny opłukać i przesypać do kubeczków/kieliszków/filiżanek/coktowoli. Śmietanę przelewamy do garnuszka o grubym dnie. Podgrzewamy na małym ogniu, dodając połamaną w kostki czekoladę, ciągle mieszając. Kiedy czekolada już całkiem się roztopi, zalewamy nią jeżyny i... gotowe =)

Jeżyn oczywiście może być więcej niż podana ilość. Tutaj podałam je tak 'na oko'. Śmietanę można używać w różnych proporcjach - po prostu jeśli będzie jej mniej (ale nie mniej niż małe opakowanie), deser będzie bardziej słodki i będzie gęstszy (a co za tym idzie trzeba intensywniej mieszać, bo łatwo o przypalenie). 

Smacznego!



Przepis dodaję do akcji:  Sezonowo Jeżynowo




11 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...