Składniki:
duża puszka groszku konserwowego
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
niewielki kawałek selera
mięso lub kości rosołowe
kostka rosołowa (drobiowa)
2-3 łyżki śmietany (np. łowicka 15%)
makaron tortellini
koperek (najlepiej świeży)
vegeta, pieprz, sól
groszek ptysiowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Gotujemy bulion z kości rosołowych (ja zwykle używam skrzydełek z kurczaka, ale inne też się nadają). Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do bulionu. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy ok 15-20 minut. Groszek odcedzamy z zalewy i miksujemy na gładki krem, który następnie wlewamy do wywaru. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zupę zagęszczamy śmietaną, posypujemy drobno posiekanym koperkiem (może być również koperek suszony), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Podajemy z makaronem tortellini ugotowanym osobno, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupa dobrze smakuje również podana z groszkiem ptysiowym.
Zamiast makaronu tortellini można użyć innego, np. świderków. Można również podawać zupę z ziemniakami - najlepiej krojonymi w kostkę, gotowanymi od razu w bulionie.
Zupę można również ugotować na pozostałym z dnia poprzedniego rosole - wtedy obchodzimy się już bez warzyw, kostek, mięsa... Wystarczy groszek, śmietana, makaron i... gotowe =)
Zupę można również ugotować na pozostałym z dnia poprzedniego rosole - wtedy obchodzimy się już bez warzyw, kostek, mięsa... Wystarczy groszek, śmietana, makaron i... gotowe =)
Fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńMoja mama bardzo czesto robila zupe krem z zielonego gorszku. takiej jak twoja, z ravioli jeszcze nie jadlam, ale wyglada bardzo apetycznie :)
Pozdrawiam serdecznie!
www.zmyslowoprzeswiat.blogspot.com
Nie tylko wygląda, ale również smakuje wyśmienicie =) Zachęcam do wypróbowania we własnej kuchni ^_^
OdpowiedzUsuń