poniedziałek, 18 lipca 2011

Sernik Fredzi

Przepis zaczerpnęłam (o ile mnie pamięć nie myli) z książki 'Dobre gotowanie. Termomix na każdy dzień'. Pierwotnie dostosowany do przyrządzenia w tej genialnej maszynie, ale własnymi rękoma również da radę. Troszkę go modyfikuję pod swoje widzimisię, ale o tym później. Ciasto pieczemy w dużej, najlepiej prostokątnej formie.
Poniżej zamieszczam przepis oryginalny:


Składniki na ciasto:
25 dkg mąki
1/2 kostki margaryny (125 g)
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g cukru (najlepiej cukru pudru)


Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogu
5 żółtek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
3/4 l mleka (3 szklanki)
25 dkg cukru
1/2 szklanki oleju



Dodatkowo: 
10 dkg cukru (najlepiej cukru pudru), 
5 białek 
szczypta soli.




Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy spód: ze wszystkich składników zarabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Najlepszy sposób na przeniesienie rozwałkowanego ciasta do blachówki to nawinięcie go na wałek (patrz zdjęcie wyżej). Trzeba tylko wałek, stolnicę i wierzch ciasta oprószyć delikatnie mąką, coby się nie przyklejało =)


Jeśli chodzi o masę serową to wszystkie składniki ucieramy (w TM, albo w zwykłym malakserze) na gładką masę, wylewamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.


W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Równomiernie rozprowadzamy na cieście i pieczemy przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż piana się zarumieni na śliczny złotawy kolor).



Moje skromne uwagi: sernik jest przepyszny, taki kremowy, wręcz aksamitny i, co najważniejsze, zawsze wychodzi =)
Jeśli chodzi o masę serową to zazwyczaj nie dodaję aż trzech szklanek mleka, a raczej tak 'dwie i troszkę'. Wtedy masa nie jest zbyt 'wodnista'. Ale to w zależności co kto lubi - u mnie w domu raczej preferują 'bardziej suchy' sernik.
Jeśli nie ma się cukru pudru można go zrobić ze zwykłego cukru: wystarczy przez kilka chwil zmiksować go na najwyższych obrotach w malakserze.

3 komentarze:

  1. W przepisie jest błąd. Jest przepisany z książki z przepisami użytkowników Thermomix. Rozmawiałem kiedyś z autorką przepisu Panią Alfredą z Opola i zamiast pół szklanki olej powinno być: pół miarki Thermomix czyli ok. 50ml. Pozdowienia dla autorki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście nie lubię za słodkich ciast i daję ok. 15dkg cukru. Żeby nie był zbyt rzadki wlewam 0,5l mleka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie lubię słodkich ciast, więc dodaję mniej cukru. Polecam jednak przepis na sernik karmelowy, który zamieściła moja koleżanka http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/sernik-karmelowy-z-dodatkiem-orzechow/ tylko też warto ograniczyć cukier

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...