wtorek, 26 lipca 2011

Bitki w sosie z grzybów leśnych

Ponieważ zeszłoroczne zbiory grzybów były wyjątkowo udane, a nowy sezon już się rozpoczął, trzeba wykorzystać zapasy, aby zrobić miejsce na świeże grzybki. Dlatego dziś na obiadek bitki w sosie grzybowym. Porcja dla 4 osób:

Składniki:
4 kotlety wieprzowe
porcja grzybów (ok. 4 garści)
1 duża cebula
przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maga
mąka
tłuszcz do smażenia
śmietana

Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Połowę porcji cebuli zeszklić w garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej) na rozgrzanym tłuszczu. Do tego dodać grzyby. W moim przypadku były to grzyby mrożone (głównie tzw. czarne grzyby). Nie rozmrażam ich przed przygotowaniem, tylko od razu wrzucam na gorący tłuszcz. Podsmażyć przez ok. 10-15 minut. W razie potrzeby podlewać wodą.
Kotlety rozbić, doprawić do smaku vegetą. Obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić  drugą porcję cebuli. Kotlety smażyć z każdej strony po kilka chwil, do momentu, aż się delikatnie zarumienią. 
Do podsmażonych kotletów wlać sos grzybowy i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Przed końcem gotowania sos zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić do smaku. 

Jeśli do smażenia kotletów użyjemy za dużo tłuszczu, warto go wylać przed dodaniem sosu grzybowego. Nie będzie wtedy problemu nieapetycznych tłustych oczu w sosie. Opcjonalnie do sosu dodaję połowę kostki rosołowej drobiowej, ale nie jest to niezbędne.

Bitki można podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.




2 komentarze:

  1. no.. jestem ciekawa czy będą mogły konkurować z tymi mojej babci ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro sprobuje ten przepis ale bez cebuli. Corka by nie jadła

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...