Choć to nie do końca to samo, smakowało bardzo dobrze, skoro nawet mama na diecie zjadła podwójną porcję ;) Prezentuję więc klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym.
Składniki:
ok. 1 kg mięsa (np. łopatki)
1 cebula średniej wielkości
1 jajko
1 bułka (najlepiej czerstwa)
czosnek granulowany (ok. 1 łyżeczki)
0,5 l śmietany (np. opakowanie łowickiej 15%)
pęk świeżego koperku
kostka rosołowa drobiowa
sól, pieprz, wegeta
tłuszcz do smażenia
mąka (do zawiesiny)
Wykonanie:
Mięso i cebulę zmielić. Bułkę delikatnie namoczyć w wodzie, wycisnąć i również zmielić. Wbić jajko, dodać łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę pieprzu, trochę soli i wegety do smaku. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Formować niewielkie klopsy i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż się lekko zarumienią.
W tym czasie przygotować sos: do ok. 1 litra wody wrzucić kostkę rosołową i zagotować. Koperek posiekać i razem ze śmietaną dodać do gotującego się bulionu, intensywnie mieszając. Do tak przygotowanego sosu przerzucić usmażone klopsiki i gotować jakieś 15 minut. Czas gotowania zależy tu od wielkości pulpecików. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również użyć magi, ale niezbyt dużo, żeby kolor sosu nie zmienił się na brąz ;)
Jeśli sos jest zbyt rzadki można go zagęścić zawiesiną. Do ok. pół szklanki wody dodać 2-3 kopiate łyżki mąki i dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek. Tak przygotowaną zawiesinę powoli wlewać do gotującego się sosu, intensywnie go mieszając. Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe.
Podane proporcje składników wystarczają do uformowania ok. 18 mniejszych klopsików.
Smacznego!
Podane proporcje składników wystarczają do uformowania ok. 18 mniejszych klopsików.
Smacznego!
Wielkim miłośnikiem klopsików jest mój Luby. Z sosem koperkowym to chyba jego ulubione;)
OdpowiedzUsuńubóstwiam to danie. idealne na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńBoskie danie - nie śmiem zaprzeczyć =)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, super apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńZabieram sie do roboty xd
OdpowiedzUsuń