wtorek, 16 sierpnia 2011

Naleśniki z kiełbasą

Czyli idealny sposób na wykorzystanie pozostałej wędliny i wyczarowanie z niej smacznej potrawy, którą można zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
4 jajka
1 1/3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz
ewentualnie szczypta proszku do pieczenia

Składniki na sos:
duża puszka zielonego groszku
1 cebula
0,5 l śmietany (np. łowickiej 15%)
 łyżka mąki
sól, pieprz, vegeta, maga

Dodatkowo:
ok. 30 dkg kiełbasy
tłuszcz (olej)

Wykonanie:
Jajka, mąkę i mleko (i ewentualnie szczyptę proszku do pieczenia) miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto odstawiamy na ok. pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę siekamy na drobną kostkę i przez chwilę smażymy na gorącym oleju. Cebulka ma się tylko lekko zeszklić. Odcedzamy groszek i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy przez 3-5 minut, często mieszając. Można ewentualnie podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. Wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy śmietanę. Dusimy jeszcze przez ok. 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, lub ewentualnie magą.
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy ukośnie w cienkie plastry. Podsmażamy je na odrobinie oleju, ewentualnie z dodatkiem cebuli.
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, układamy podsmażone plasterki kiełbasy i wlewamy na nie ciasto naleśnikowe. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem.

Z podanych proporcji składników wychodzi ok. 7-8 naleśników.

Zdjęcie wyszło mi nienajlepsze, ale dobry smak gwarantowany =) 

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. ooo! super :D mam w lodówce kiełbasę wiejską i jakoś muszę ją wykorzystać :) bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. zwykle kiełbasę dorzucam do jajecznicy, ale taka naleśnikowa wersja zapowiada się równie pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też często kiełbasa ląduje w naleśnikach - to bardzo dobre połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że dobre, to jeszcze bardzo syte =)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem, będę musiał spróbować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...