czwartek, 11 sierpnia 2011

Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym

Mielone chodziło za mną już od dłuższego czasu... A dokładniej pamiętne klopsy mojej Babci. Były to najlepsze klopsy jakie w życiu jadłam i nigdy przenigdy nie udało mi się odtworzyć genialnego smaku z dzieciństwa. Niestety nigdy już nie dowiem się jaka była na nie receptura, ale metodą prób i błędów powoli, drobnymi kroczkami zbliżam się do mojego ideału...
Choć to nie do końca to samo, smakowało bardzo dobrze, skoro nawet mama na diecie zjadła podwójną porcję ;) Prezentuję więc klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym.

Składniki:
ok. 1 kg mięsa (np. łopatki)
1 cebula średniej wielkości
1 jajko
1 bułka (najlepiej czerstwa)
czosnek granulowany (ok. 1 łyżeczki)
0,5 l śmietany (np. opakowanie łowickiej 15%)
pęk świeżego koperku
kostka rosołowa drobiowa
sól, pieprz, wegeta
tłuszcz do smażenia
mąka (do zawiesiny)

Wykonanie:
Mięso i cebulę zmielić. Bułkę delikatnie namoczyć w wodzie, wycisnąć i również zmielić. Wbić jajko, dodać łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę pieprzu, trochę soli i wegety do smaku. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Formować niewielkie klopsy i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż się lekko zarumienią. 
W tym czasie przygotować sos: do ok. 1 litra wody wrzucić kostkę rosołową i zagotować. Koperek posiekać i razem ze śmietaną dodać do gotującego się bulionu, intensywnie mieszając. Do tak przygotowanego sosu przerzucić usmażone klopsiki i gotować jakieś 15 minut. Czas gotowania zależy tu od wielkości pulpecików. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również użyć magi, ale niezbyt dużo, żeby kolor sosu nie zmienił się na brąz ;)

Jeśli sos jest zbyt rzadki można go zagęścić zawiesiną. Do ok. pół szklanki wody dodać 2-3 kopiate łyżki mąki i dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek. Tak przygotowaną zawiesinę powoli wlewać do gotującego się sosu, intensywnie go mieszając. Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe.

Podane proporcje składników wystarczają do uformowania ok. 18 mniejszych klopsików.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wielkim miłośnikiem klopsików jest mój Luby. Z sosem koperkowym to chyba jego ulubione;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ubóstwiam to danie. idealne na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie danie - nie śmiem zaprzeczyć =)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie, super apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...